Klub Filmowy 21

Opis forum

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2008-04-02 22:09:23

Konrad

Administrator

Punktów :   

Lynch

Kowboj i Francuz - co waszym zdaniem David próbuje nam przekazać tą zabawną krótkometrażówką? (poza tym że czas na prerii płynie wolno jak pierzaste chmurki po niebie )

www.guru.aq.pl - sprawdź to!

#2 2008-04-03 13:01:01

pilariko

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: Lynch

niestety nie podejmę się  komentowania twórczości pana D.L., gdyż absolutnie wykracza ona poza mój zasób słowno-pojęciowy - wstyd mi .

klaszczmy samozwańczym poetom

#3 2008-04-03 13:30:50

wrozka

Nowy użytkownik

Punktów :   

Film świetny! A co chce przekazać? Hmmmmm. Trudno powiedzieć. Dużą dawkę humoru, absurdu. Może uświadamia jak bardzo zakorzenione są w ludziach stereotypy, zwraca uwagę na różnice kulturowe ale pokazuje,że mimo ich można razem świetnie się bawić.Hmmmmm. Wszyscy bohaterzy rewelacyjni i zabawni . Na razie tyle.

#4 2008-04-03 20:06:09

rebelia

Użytkownik

Punktów :   

Nie bójmy się Lyncha. Akurat ten film był baaardzo komunikatywny, mając na uwadze inne jego surrealistyczne, pojechane obrazy, które ryją beret

fuck the system

#5 2008-04-04 08:00:57

Konrad

Administrator

Punktów :   

Wydaje mi się że film ma bardzo optymistyczne przesłanie. Na początku mocno podkreślony jest kontrast obu stron. Same różnice, zero zrozumienia czy możliwości komunikacji. Dalsza część filmu pokazuje że niezależnie jak bardzo odległe są od siebie kultury - istnieją pewne wspólne mianowniki,  mogące dać oparcie płaszczyźnie porozumienia. Zaskoczył mnie tylko sposób w jaki zaprezentowano przesłanie. Wydaje mi się bardzo mało Lynchowski jak na Lyncha. Przyzwyczaiłem się że jego bohaterzy są zawsze przerysowani, ale zwykle również zabarwieni w   "psychotyczny" sposób, podczas gdy tu byli jedynie przerysowani. Oczywiście nie twierdze że jest to wadą obrazu. Dobrze że reżyser pokazuje się od swobodniejszej strony.

www.guru.aq.pl - sprawdź to!

#6 2008-04-04 16:39:27

ruinka

Nowy użytkownik

Punktów :   

Wiem, że zrobię mały offtop. ale może dałoby się zrobić z Lyncha cykl tak jak z Andersona? Jest to na tyle ciekawy twórca, że może warto. Wiem że jego filmy są dziwne, ale to tylko odzwierciedlenie rzeczywistość w bardzo powykrzywionym zwierciadle.
Co do Kowboja i Francuza, to zgadzam się z przedmówcami, tyle że myślę także, że jest to puszczenie oka (czy może nawet wystawienie języka) wszystkim fanom lyncha, spodziewających się "psychozy". Tym czasem mamy tu jakby nie patrzeć komedyjkę wystawiającą na pośmiewisko wszystkie nasze wyobrażenia o danych nacjach i świecie, nie tylko we francji czy na prerji. Jak często stosujemy stereotypy patrząc na świat ? Jest to chyba także wyśmianie całego kina, które zawsze stosuje pewne wzory i tylko je bezmyślnie powiela.
Sam film znakomity, Ja chcę więcej Lyncha !

Stopka forum

RSS